Uuden aselain valuviat ovat korjattavissa

Suomalaiset ase- ja ampuharrastajat, metsästäjät sekä reserviläiset ovat maailman mittakaavassa luotettavimpia ja asiansa parhaiten hoitaneita aseiden käyttäjiä, sekä nuhteettomimpia kansalaisia. Virkamiesten kiire päästä kurittamaan kunnollisia harrastajia on ollut käsittämätöntä. On ollut hetkittäin pakko jopa kysyä, että kenen etua virkamiehet ajavat kunnollisten suomalaisten ase- ja ampumaharrastajien aseistariisunnalla? Aktiivinen ja toimiva reserviläistoiminta sekä osaavat aseharrastajat ovat kuitenkin tärkeä osa toimivaa ja uskottavaa maanpuolustusta. Lisäksi tämän toiminnan turvaaminen on osa maanpuolustustahdon ylläpitoa.

Laissa on kaksi erityistä kohtaa, jotka pitää korjata heti uuden eduskunnan alkajaisiksi, jos vain eduskuntaan valikoituu oikeansuuntaisia edustajia.

Ensimmäinen epäkohta on perustuslakimme vastainen taannehtivasti voimaan tuleva laki, joka velvoittaa uusimaan ”vanhan lain” aikana myönnetyt aseluvat, jotka on myönnetty EU-direktiivin voimaan tulon jälkeen. Tämä ei koske suurta joukkoa ihmisiä, mutta turhaa työtä ja byrokratiaa se tuottaa, eikä se ole hyvien länsimaisten oikeuskäytäntöjen mukainen. Tämä pitää ratkaista antamalla aselupia myöntäville viranomaisille täysi päätösvalta myöntää nuo jo myönnetyt aseluvat uudelleen ilman erillistä hakuprosessia.

Toinen ja erityisen kohtuuton muutos on puoliautomaattiaseiden lipaskoon rajoittamien. Rajoitusta on perusteltu terrorististen tekojen rajoittamisella. Esitys on järjetön, sillä käytännössä kaikki ampuma-aseilla tehdyt terroriteot Euroopassa on tehty nimenomaan laittomilla sarjatuliaseilla, ei näiden hyvien harrastajien laillisilla puoliautomaateilla. Lippaita on suomessa valtavasti, arviot niiden määrästä liikkuvat 1-4 miljoonan välillä. Puolustusvoimatkin myi lippaita vielä muutama vuosi sitten kansalaisille ihan avoimesti ja ilman huolta. Voidaanko lainsäädäntöä todella kiristää näin, että ihmisiä velvoitetaan rangaistusten uhalla luopumaan omaisuudestaan? Tähän pitää saada pikainen korjaus.

Pidän tärkeänä, että turvaamme jatkossakin TT3 – luokan toiminnan ja siihen liittyvien aselupien hankkimisen. Suomalaisen maanpuolustuksen kokonaisuuteen kuuluu yhtenä tärkeänä kulmakivenä motivoitunut ja osaava reservi. Tämän osaamisen keskeisenä takuuna on reserviläiskivääreillä tapahtuva ampuharjoittelu ja laaja, sekä vastuullinen kansalaisten aseenomistus.

Näissä vaaleissa valitaan jälleen kerran isänmaamme tulevaisuuden suunta, tehdään oikeita valintoja.

 

Kirjoitus on julkaistu Uuden Suomen -blogissa.