Suomi on matkalla Pohjolan Epätoivolaksi – otetaan uusi suunta

Harjoitettu talouspolitiikka on johtanut siihen, että yritykset eivät uskalla investoida eivätkä ihmiset uskalla tehdä isoja hankintoja, koska pelkäävät velkaantumiskierteen jatkuvan ja verotuksen kiristyvän entisestään.

Suomi on muuttunut vajaassa vuosikymmenessä mahdollisuuksien ja hyvinvoinnin maasta muureja rakentavaksi ja taantumukselliseksi takapajulaksi.

Mikään määrä halpaa rahaa setelipainoista ei kumoa toivottomuuden tunnetta, ellei ihmisten ja yritysten usko tulevaan talouskehitykseen palaudu.

Vasemmisto haluaisi edelleen paikata yksityisen sektorin näköalattomuutta lisäämällä julkisen sektorin velanottoa. Se linja on väärä. Ihmiset ymmärtävät, että jatkuva velkaantuminen on vain veronkorotusten lykkäämistä tulevaisuuteen.

Jotta tulevaisuuden Suomella olisi muutakin kuin velkaa tarjottavana lapsilleen, meidän on uskallettava tehdä päätöksiä nyt.

Olen julkaissut toisen vaalivideoni Talouspolitiikan uusi suunta. Se on kiteytetty kannanottoni siitä, minkälaisen talouspolitiikan linjan Suomi tarvitsee tulevalla vaalikaudella.

Ensisijaista on kokonaisveroasteen kääntäminen laskuun. Se on ainoa tapa saada ihmiset ja yritykset luottamaan siihen, että tämä maa nousee suosta.

Julkista sektoria on kevennettävä rankalla kädellä. Se tarkoittaa leikkauksia, mutta myös palveluiden vapauttamista markkinoille.

Yhteiskunnan kuuluu huolehtia heikoimmista – ei kaikista. Kun keskiluokan verorahat kierrätetään julkisen sektorin kautta palveluihin, rahaa hukkuu tarpeettomasti byrokratian syövereihin. Ihmiset osaavat tehdä itse parhaiten ratkaisut siitä, mihin palveluihin rahansa käyttävät. Kilpailu huolehtii siitä, että laadultaan parhaat ja edullimmat palvelut menestyvät. Olennaista on, että hallintobyrokraatin tai poliitikon sijaan ihminen tekee päätökset itse.

Lopulta ainoastaan työllisyyden kasvu voi tasapainottaa talouden ja nostaa Suomen takaisin kasvu-uralle. Siksi työn ehdoista sopimisesta pitää tehdä huomattavasti nykyistä joustavampaa yrityksissä. Kun palkkaaminen on yrityksille kannattavaa, töitä löytyy ihmisille. Kun yritys menestyy, myös työntekijät voivat hyvin ja palkankorotuksiin on tulevaisuudessa taas varaa.

Tulevat eduskuntavaalit ratkaisevat, kykenemmekö luomaan ihmisille ja yrityksille taas luottamusta tulevaisuuteen. Veroja kiristämällä ja velkaantumista lisäämällä Suomesta tulee Pohjolan Epätoivola. Ei anneta sen tapahtua!

Linkki Youtube-videoon: https://youtu.be/qG3DhtCEpKg

Julkaistu Uuden Suomen blogissa 30.3.2015.