Puoluetuki on lopetettava!

16.5.2012 Francis McCarron

En ymmärrä, miksi opetusministeriö jakaa rahaa poliittisille nuorisojärjestöille luottaen ilmoitettuihin jäsenmäärätietoihin.

Ei ole vaikea arvata, että jokainen poliittinen nuoriso/opiskelijajärjestö yrittää paisuttaa jäsenmäärätietoja, jos niitä ei ole ollut tapana tarkistaa. Muutenhan rehellinen järjestö häviäisi rahanjaossa.

Poliittisten järjestöjen oletettu vilppi on pelkästään loogista, vaikka se ei olekaan hyväksyttävää.

Opetusministeriön eli valtion osalta toiminta on silkkaa hölmöyttä. Ei kai yksikään täysijärkinen virkamies kuvittele, että järjestöt ilmoittaisivat jäsenmäärätietonsa tunnollisesti ja rehellisesti?

Ongelma eivät ole poliittiset nuorisojärjestöt, vaan Suomelle tyypillinen sulle-mulle-jakopolitiikka, joka on syöpynyt jokaiseen yhteiskunnan lohkoon niin yritystukina kuin avustuksina kansalaisjärjestöille.

Pikku hiljaa on aika tunnustaa, ettei ole mitään järkeä jakaa kansalaisilta kerättyjä verorahoja järjestöjen tukemiseen – minkään järjestöjen. Jos jonkin järjestön toiminnalle on oikeasti kysyntää, järjestön jäsenet ovat kyllä valmiita kustantamaan toiminnan.

Miksi kaikkeen toimintaan – oli se sitten urheilua tai kulttuuria tai järjestötoimintaa – pitää kierrättää kaikki rahat valtion tai kunnan kautta? Kenties kyse on turhien julkisen sektorin työpaikkojen säilyttämisestä kuten Kreikassa. Jokainen kiinnostava järjestö kykenisi toimimaan tehokkaammin, jos välissä ei olisi byrokraattista julkisen sektorin rahanjakokoneistoa.

Kaikkein naurettavinta on valtion rahanjako puolueille. Kuka hyötyy verovaroin kustannetusta puoluetoiminnasta? Pelkästään ne ihmiset, jotka ovat jo valmiiksi päättävässä asemassa julkisen sektorin rahanjakokoneistossa.

Vaikka olenkin kokoomuksen jäsen, olisin valmis lakkauttamaan puoluetuen kokonaan.

Mielestäni verovaroin ei pidä tukea mitään järjestötoimintaa.

Julkaistu Uuden Suomen blogissa.