Arhinmäen erotettava Eerola – tai erottava

28.2.2014 Francis McCarron

Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen (vas.) on erottava tehtävästään, jos hän ei suostu erottamaan eduskunta-avustajaansa Antero Eerolaa, joka on julkisesti esittänyt Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Janukovytšia tukevia näkemyksiä. Tämän lisäksi ministerin on selväsanaisesti irtisanouduttava Eerolan epäiltyä joukkomurhaajaa syleilevistä kommenteista.

 

Entinen Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja ja Jaakko Laakson avustaja Antero Eerola kutsui torstaina julkisessa Facebook-profiilissaan Janukovytšin erottamista ja uuden väliaikaisen hallinnon muodostamista “laittomaksi vallankaappaukseksi”. Tarkalleen ottaen hän kirjoitti näin:

 

“Laiton vallankaappaus Ukrainassa näköjään etenee. Kommunistisen puolueen puheenjohtajan koti on poltettu ja entisen hallituksen kannattajia kannetaan väkisin ulos kaupunginvaltuustoista. Täsmälleen sitä, mitä Lapuan liike teki 30-luvulla Suomessa. Milloin EU tuomitsee tämän fasismin nousun?”

 

Eerolan vertaus Lapuan liikkeen toimintaan on halpamaista ottaen huomioon, että Janukovytšin joukot syyllistyivät aseettomien mielenosoittajien murhiin. Ukrainan uusi hallitus ja väliaikainen presidentti nauttivat laillisesti valitun parlamentin enemmistön tukea. On selvä, että kansalaisiaan murhauttavalla tyrannilla ei ole enää sen enempää kansalaisten kuin entisten häntä tukeneiden parlamentaarikkojenkaan tukea.

 

Eerolan mielestä sen sijaan Viktor Janukovytš oli vaaleilla valittu presidentti, joka “mellakoinnin kautta nyt syrjäytettiin”.

 

On vastenmielistä lukea, kuinka Suomen hallituksessa istuvan ministerin avustaja puolustaa etsintäkuulutettua massamurhaajaa. Näköjään vasemmiston jyrkkä neuvostosiipi porskuttaa edelleen ja vieläpä lähellä Suomen hallitusta!

 

Järkyttävintä tässä on ulkopoliittinen sokeus, johon ministeri Arhinmäki on sortunut. Sen sijaan, että Arhinmäki sanoutuisi selvästi irti avustajansa näkemyksistä, hän puolustaa tämän sananvapautta. Kannatan itse laajaa sananvapautta. Tässä tapauksessa ongelma onkin Arhinmäen suhtautuminen. Ministerin eduskunta-avustaja ei ole pelkkä itsenäinen poliitikko ja ajattelija. Murhaajaa puolustavan avustajan työsuhteen jatkaminen kielii ministerin arvostelukyvyn puutteesta, millä on vaikutusta koko Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kansainväliseen uskottavuuteen.

 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on sanonut, että Ukrainassa on tunnustetuilla vaaleilla valittu parlamentti, joka on hyväksynyt uuden hallituksen.

 

Arhinmäen kommentit Helsingin Sanomille asettavat kyseenalaisiksi, onko hallituksen linja Ukrainan suhteen yhtenäinen. Erityisen huolestunut olen siitä, että Helsingin Sanomien haastatteleman Arhinmäen mielestä “ei nyt ole järkevää valita puolta Ukrainan tilanteessa”.

 

“Kaikkien pitäisi tällä hetkellä välttää ottamasta kantaa. Mutta jos hallinto on korruptoitunut, on kansalla oikeus nousta kadulle. Jos kansaa ammutaan kadulla, se on täysin tuomittavaa”, Arhinmäki sanoo.

 

Sen sijaan Arhinmäki ei ota kantaa Janukovytšin asemaan, eikä siihen onko Ukrainan nykyinen hallitus laillinen. Suomen ulkopoliittisen linjan on oltava kristallinkirkas. Länsimaat ja Euroopan unioni eivät voi täysipainoisesti luottaa Suomeen, jos sen hallituksen sisällä on eriäviä näkemyksiä Ukrainan tilanteesta.

 

Arhinmäen on julkisesti selvitettävä, pitääkö hän Ukrainan nykyistä hallitusta laillisena, vai asettaako hän syrjäytetyn Janukovytšin ja uuden hallituksen samalle viivalle ottamatta kantaa kummankaan puolesta.

 

Ministeri Paavo Arhinmäkeä ei saa päästää tästä Suomen ulkopoliittista uskottavuutta koskevasta tärkeästä kysymyksestä pelkällä olankohautuksella.

 

Toistan vaatimukseni ministerille: Arhinmäen on erotettava eduskunta-avustajansa Antero Eerola ja sanouduttava selkeäsanaisesti irti tämän Ukrainan tilannetta koskevista näkemyksistä. Lisäksi Arhinmäen on selitettävä julkisesti, pitääkö hän Ukrainan uutta hallitusta maan laillisena edustajana.

Julkaistu Uuden Suomen blogissa.